Skaper fremtid og håp

Historien om Tova handler om langt mer enn varme føtter i det kalde nord. En forretningsidè med humanitær kapasitet har skapt ringvirkninger i Darhan, nord i Mongolia.

Skrevet av: Runar Andersen


I dag har omkring hundre mongolske familier sitt levebrød som et resultat av Tova sitt arbeid.

I dag har omkring hundre mongolske familier sitt levebrød som et resultat av Tova sitt arbeid.

I vinterens utgave av Bymagasinet ble historien om Tova presentert for innbyggerne på Sunnmøre. Historien om Tova handler om varme og kjærlighet til mennesker som lever under tøffe forhold sett med norske øyne. Dette er fortellingen om et arbeid tuftet på et humanitært grunnlag hvor mennesker får nytt håp gjennom utdanning og arbeid. En historie som viser viktigheten av innovasjon og hvordan nedgang blir oppgang når ull blir til gull.

- Vi skjønte vel ikke helt hvilke ringvirkninger dette skulle få, sier Margunn og Ingar Eide. Sammen med barna flyttet de til Mongolia i 2002 for å drive et Norad-støttet bistandsprosjekt hvor mennesker fikk opplæring i toving av ullprodukter. 

Bistandsprosjekt

Paret visste lite om det asiatiske landet før de valgte å si opp jobbene sine i Norge, si opp leiligheten og selge bilen. 

- Det føltes underlig å gå ut av flyet i det vi ankom Mongolia. Vi var to voksne og to små barn. På et ukjent sted uten å eie en eneste nøkkel. På mange måter skummelt, men samtidig en opplevelse av frihet. Det representerte et nytt kapittel i livet, forteller Margunn i det vi møter henne på Devoldfabrikken i Langevåg.

 Familiens bolig var et halmhus lokalisert i en fattig bydel i Darhan nord i Mongolia. Området grenser til Sibir og betegnes som værhardt og ugjestmildt for både mennesker og dyr. Her tilbrakte familien knappe tre år, hvor de bygget opp et arbeid basert på et produkt som skulle bli en viktig ressurs for mange; saueull.

 - Da vi startet arbeidet, innledet vi et samarbeid med norske designere som utviklet fargerike ullprodukter som votter, skjerf, grytekluter, tøfler og luer. Jeg deltok på messer i Tyskland og i Norge hvor jeg opprettet kontakt med butikker som kunne være potensielle forhandlere, forteller Ingar og viser frem noen av prototypene.

- Etterhvert ble de varme ullproduktene solgt gjennom mange gave- og interiørbutikker. Ulla ble en viktig ressurs og nomadene fikk en viktig inntektskilde.

En viktig effekt av fast arbeid er muligheten til å gi barna en utdannelse. Dette skaper positive ringvirkninger i hele samfunnet.

En viktig effekt av fast arbeid er muligheten til å gi barna en utdannelse. Dette skaper positive ringvirkninger i hele samfunnet.

Tenk større

To år etter ankomsten til Norge ringer telefonen hos familien Eide. Ullprosjektet skulle nå fases ut og deres bidrag var ønsket. Dette ble starten på det som i dag er Tova, som har blitt et levende vitnesbyrd om hvordan bistandsarbeid, innovasjon og forretningsdrift kan skape bærekraftige verdier.

- I etableringsfasen var sunnmørsk gründerånd, sammen med støtte fra Innovasjon Norge viktig. Nå rigget vi arbeidet slik at vi kunne hjelpe arbeidsløse i Mongolia, samtidig som vi selv kunne bo og arbeide i Norge,forteller Ingar. 

 De tok kontakt med et mongolsk vennepar som takket ja til å lede fabrikken og arbeidet der. Fabrikken spisset produksjon mot tøfler som er et norsk tradisjonsprodukt og populært i det vestlige markedet.  

- Vi intensiverte opplæringen og sørget for gode arbeidsforhold og god lønn, fortsetter han.

 Samtidig innledet de et fruktbart samarbeid med designeren Tore Håvold som fortsatt er med å sette sitt preg på produktene. 

Etisk drift

Ekteparet Eide er opptatt av at produsentene skal ha en god arbeidsplass og rettferdig lønn. Det betyr at de skal kunne leve av den med ordinær arbeidstid. Lønningene blir  justert i forhold til levekostnadene, noe som er viktig i et land med svært høy inflasjon. De ansatte har gode arbeidsforhold både sommer som vinter. De får servert gratis varm mat hver dag  og det er etablert velferdsordninger. Alle ansatte har trygdeforsikring, noe som også  kreves også av underleverandører. 

I dag har omkring hundre mongolske familier sitt levebrød som et resultat av Tova sitt arbeid. Bistandsprosjektet har blitt til næringsutvikling og mottagere har blitt arbeidstakere.

- Fra å bo i enkle brakker og mongolske telt har mange nå bygd seg eget hus takket være fast inntekt som gir mulighet til huslån i bank. Fast jobb gir økt kjøpekraft og dermed har vareutvalget i de lokale butikkene blitt større. Snart tror jeg vi må bygge parkeringsplass utenfor fabrikken, siden stadig flere arbeidere kjøper seg bil. En annen viktig effekt av fast arbeid er muligheten til å gi barna en utdannelse. Vi drømmer også om å kunne etablere et utdanningsstipend. Dette har enorme ringvirkninger på et samfunn i utvikling, avslutter Margunn Eide. 

Gründerne Ingar og Margunn Eide driver Tova fra sine lokaler i Devoldfabrikken i Langevåg på Sunnmøre.

Gründerne Ingar og Margunn Eide driver Tova fra sine lokaler i Devoldfabrikken i Langevåg på Sunnmøre.

Tøflene fra Tova finnes i dag i svært mange hjem rundt om i Norge. Den myke merinoullen som brukes i tøflene isolerer godt, samtidig som den puster og gir behagelig varme til føttene. Med innebygget støtdemping i sålen er de også gode å gå i. 

 Som du skjønner varmer Tova sine produkter langt mer enn kalde føtter. Kanskje noe å tenke på når kulda setter inn og det kunne vært godt med noe lunt på bena. Ta turen innom tovashop.no og se på utvalget. Vi garanterer en varm opplevelse.

 Artikkelen finner du også på Bymagasinets nettmagasin.